V lipenském Povidloni prodali deset tun zmrzliny za dva roky. Nejvíce „jde“ vanilková

úterý 4. července
-Porci zmrzliny s pořadovým číslem 100.000 prodali v úterý 4.července v lipenské cukrárně Povidloň. Ta je v centru Lipna nad Vltavou otevřená od 1.července roku 2021, tedy necelé dva roky.

V reálných číslech to představuje zhruba deset tun prodané zmrzliny. Za tu dobu se cukrárna, která je vyhlášená svými netradičními zákusky, stala jedním z nejnavštěvovanějších míst celého Lipenska.

Nejprodávanější jsou klasiky, vanilka a hned za ní čokoláda. Z netradičních příchutí nám nejvíce jde slaný karamel s oříšky a liči-limetka,“ uvádí zdejší šéfcukrář Michal Mandys, který v roce 2021 vyměnil Prahu za jihočeské moře a své rozhodnutí si 25letý odborník, který předtím pracoval ve vyhlášené pražské cukrárně Lukáše Skály, stále nemůže vynachválit. Stejně tak i tisíce turistů, pro které vyrábí svá sladká, umělecká díla.

Zmrzliny v nabídce točíme, vždy máme 8 druhů, z toho minimálně 3 ovocné sorbety. Kromě klasiky jako je vanilka, čokoláda nebo pistácie máme i lehce netradiční jako je například mango-mučenka, kořeněná zmrzlina případně mandarinka-koriandr. Snažíme se dělat zmrzlinu i ze sezónních surovin, takže aktuálně je populární jahodová nebo rybízová,“ dodal Mandys.

Stoutisící porci si dnes objednal osmiletý Maxmilián ze Strakonic se svou sestřenicí Emou a bratrancem Pavlem a kamarádem Honzou. Ti se předtím byli se svými prarodiči sjet zdejší bobovou dráhu, absolvovali jízdu parníkem. Lipenskem projížděli při cestě do Vyššího Brodu, kde mají v plánu sjet Vltavu.

Dali jsme si kokosovou zmrzlinu a ta byla moc dobrá,“ uvedli děti.

Právě kokosová je společně s kávovou novinkou tohoto týdne. Cukráři uvidí, jaký úspěch budou mít tyto nové chutě u hostů. Už tu měly i druhy které „nešly“ a tak je přestali dělat. „Šlo o lehce netradiční druhy jako hruška se zakysanou smetanou nebo švestka a skořice,“ dodává Mandys.

Receptury na zmrzlinové základy si šéfcukrář se svým týmem tvoří sám, dle zajetých postupů, ale občas to jsou prý i velké pokusy, které „nedopadnou“.

„Základem je vždy dané ovoce nebo smetanový základ. Do zmrzlin nepřidáváme nic, co tam být nemá. Na stabilitu a krémovost zmrzlin používáme pouze různé druhy cukrů, ať už invertní nebo třeba glukózu,“

Vyrobený základ se přidá do výrobníku zmrzliny, který už vše dokončí přímo před zraky zákazníků. Ze stejného výrobníku se vše rovnou servíruje do vaflových kornoutků nebo papírových kelímků.

Vedle zmrzliny se v Povidloni denně prodává 10-12 druhů zákusků od tradičních jako je větrník nebo koňaková špička po zákusky ve tvaru šišky nebo nově květináče. Dále tu pečou denně čerstvé koláče, každý den jiný druh a prodávají tu i sortiment na doma. Jedná se o sáčky se sušenkami, sněhovými pusinkami nebo třeba i marshmallow. Mají tu i čokoládová lízátka. Ve skleničkách tu prodávají povidla a sezónní džemy. Nakonec si můžete koupit třeba lahev našeho domácího vaječného likéru. Nejprodávanějším zákuskem je větrník následovaný koňakovou špičkou a kremrolí. Z doplňkového prodeje jsou nejvíce prodávaným zbožím sněhové pusinky a lízátka.

„Prodej bude aktuálně doplněný o sirupy na přípravu domácích limonád a zkoušíme vyrobit i naše bonbóny. Již v létě bude možné zakoupit i merch s logem a grafikou Povidloně. Budou to například kšiltovky, plátěné tašky, ale i zástěry,“ uzavírá Mandys.

Michal Mandys se narodil v Praze a vyučil se zde cukrářem. Cukrařil například v hotelu Mandarin Oriental nebo ve Vinohradském Parlamentu. Před odchodem na Lipno pracoval ve známé cukrárně Lukáše Skály. Nabídku odejít na Lipno, mu dal jeho kamarád a dnes šéfkuchař restaurace Stodola Michal Hruda. V Povidloni si okolo sebe sestavil velmi mladý tým, který rád zkouší a inovuje.

 

Autor textu: Pavel Pechoušek

Autor fotografií: Pavel Pechoušek

Doporučte to vašim přátelům