Sorry, this event is not translated into the language you request. You are viewing the detail in Czech

Frymburk čeká klidný rok, některé projekty odkládá kvůli krizi

Monday 7. November
Městys Frymburk aktuálně dokončuje velké investiční projekty, které vedení obce naplánovalo v roce 2020, 2021 a 2022. Letošní rozpočet městyse, kde trvale žije zhruba 1350 lidí, ale ročně ho navštíví více než 100 tisíc turistů, bude necelých sto milionů korun, což je podobné číslo jako v roce předchozím.

Místní mají nově k dispozici sedm nových bytů, obnovují se fasády a zateplení, instalují se nové střechy u panelových domů. Frymburk také dokončuje základní technické vybavení pro 41 stavebních pozemků, které jsou z velké části už nyní prodané. Ty jsou určené pro mladé lidi, kteří se sem chtějí přestěhovat. I z toho důvodu počet zdejších obyvatel neustále roste. Nově opravená je  také ordinace zubního lékaře. Městys letos zakoupil do svého vlastnictví ordinaci s bytem sloužící praktickému lékaři, vedení obce aktivně pomáhalo při zajištění lékárnice pro tamní lékárnu, kterou provozuje Nemocnice Český Krumlov. Důležitou investicí byla také stavba více než 700 metrů dlouhého chodníku, který vede podél hlavní silnice č.II/163 ve směru Černá v Pošumaví.

Podle starosty Oto Řezáče, který letos v říjnu v obecních volbách s přehledem obhájil mandát a vstupuje do svého sedmého období, čeká výstavní městečko na břehu lipenské přehrady klidný rok 2023. „I jako malá obec vnímáme geopeolitické dopady této doby. Máme za sebou rušné, investiční období, teď dění v obci zklidníme. Vlivem hospodářské krize se navýšily ceny, proto některé projekty, jako je například přistavba pečovatelského domu, odložíme a vyčkáme,“ uvádí Oto Řezáč.

Programově se chceme udržet v současném stavu, který je atraktivní pro turisty a příjemný pro život samotných obyvatel. Je to i z toho důvodu, že nemáme až tak velký problém sehnat zubního lékaře, lékárníka, tedy zajistit si základní občanskou vybavenost,“ uvádí Oto Řezáč s tím, že například zubního lékaře sháněl necelý rok. „Když se obec či městys snaží uplatnit inovativní přístupy, pak může být vše v pořádku a dosáhnete svého cíle. Nesmíte se spoléhat na to, že vše za vás vyřeší někdo jiný: kraj, ministerstvo, vláda nebo parlament. Tak to ne, ti jsou rádi, že se sejdou,“ shrnuje starosta. „Škoda, že obce nemají více prostoru a jsou stále tak sevřené legislativou,“ doplnil.

Dle jeho slov je pro Frymburk velice důležitý projekt výše zmíněného chodníku, pro který se tu vžil název „pětkový“. Jedná se o 700 metrů dlouhý chodník, který vede podél hlavní silnice ve směru na Černou v Pošumaví. Úspěšnému strarostovi, který je známý progresivním přístupem a trefnou kritikou nepružnosti státní správy se nelíbí to, jak stát svými nařízeními jeho stavbu neúměrně protáhl. „Pět let jsme ho připravovali, pět měsíců trvala realizace. Doufám, že nám bude stačit pět let abychom ho řádně zkolaudovali a vypořádali dotaci,“ uvádí s hořkou ironií.

Frymburským při hospodaření výrazně pomáhá efektivní systém výběru poplatků za pobyt. Pro obec nyní pracuje odborník, který zrevidoval počet pronajímatelů, kontaktoval jejich majitele a městys v meziročním srovnání vybírá o 80 procent více peněz, než bylo zvykem v předchozích létech. „Udělali jsme důkladnou inventarizaci a použili důležité nástroje moderní techniky a internet . Nemuseli jsme zvedat poplatky z ubytování. Jen jsme se soustředili na stabilzaci stávajícího stavu a krok za krokem jsme se ho snažili zlepšit a nastavit si přátelský, korektní stav s ubytovateli. Stejně budeme v následujícím roce i dalších letech zacházet s naším městysem,“ uzavírá Řezáč.

Author of the text: Pavel Pechoušek

Author of photos: archiv TSL

Recommend to a friend