Sorry, this event is not translated into the language you request. You are viewing the detail in Czech

Třístoličník – Trojmezí – Plechý – nejvyšší a nejkrásnější hřebenovka Lipenska v zimním hávu

Monday 17. January

Hřebeny a horské vrcholky na Lipensku jsou zasypané sněhem. Pro ty, kteří mají rádi dobrodružství s trochou adrenalinu, nezapomenutelné výhledy na Alpy a dechberoucí zimní...

Hřebeny nad pravým břehem Lipna dosahují výšek nad 1 300 metrů a díky své poloze jsou většinu zimy bohatě zasypané sněhem. Fascinující až kýčovité scenérie zimní vrcholové krajiny s četnými balvany, sněhem obalenými stromy a větrem bičovanými otevřenými pláněmi můžete zažít zvláště za jasného počasí. Idylu horského hřebenu pak dotvářejí výhledy směrem na jih, kde se na obzoru tyčí vrcholky majestátných Alp, severním směrem pak máte před sebou jako na dlani komplex Boubína s Bobíkem.

Tyto pohledy čím dál tím častěji lákají své obdivovatele a amatérské i profesionální fotografy. Sociální sítě Facebook i Instagram jsou každý den zásobovány snímky z těchto partií. Pokud zatím svůj výlet nemáte za sebou, tak zde je malá ochutnávka a třeba i inspirace k výletu za vlastními snímky.

Výlet po nejvyšším hřebenu Šumavy nemusí být až tak fyzicky náročný, jak se od břehu lipenské přehrady může zdát. Není třeba stoupat pěšky od jezera. Jako tip na výlet doporučujeme vydat se autem až na parkoviště po vrcholem Třístoličníku. Jet je možné přes hraniční přechod Guglwald a přes Rakousko. Například z Lipna nad Vltavou je to touto cestou na Třístoličník 85 km. Nebo je možné jet vydat se přes hraniční přechod Strážný, dále přes Haidmuhle na Třístoličník, pod kterým je velké placené parkoviště. 

Hraniční hřeben z Třístoličníku (1 303 m), přes Trojmeznou (1 361 m), Trojmezí (1 320 m) až na Plechý (1 378 m) je dlouhý 5 km. Doporučovaná trasa vede tam i zpátky stejnou cestou, zkrátka si užijete zimní hřebenovku hned dvakrát.  Sněhová masa na nejvyšším šumavském hřebenu kolem dvou metrů není žádnou výjimkou, ale protože cesta vede přímo po hřebeni, žádné laviny tu nehrozí. Cestu z Třístoličníku na Plechý nelze splést ani při vysoké sněhové pokrývce, protože se jde přímo po hraničním chodníku. Na jedné straně je NP Šumava a trasu lemují suché pahýly bývalých smrkových velikánů, které padly za oběť kůrovci. Na německé a rakouské straně les chybí úplně. Buď padl za oběť vichřicím, nebo byl kvůli kůrovci vykácený.

Z Třístoličníku jsou to 3 km na Trojmezí, kde se stýkají tři země – Česká republika, Rakousko a Německo. Tady se můžete vyfotografovat s trianglem hraničního sloupu - pokud tedy není úplně zapadaný sněhem. Z Trojmezí na vrchol Plechého jsou to další 2 kilometry. Na vrcholu Plechého ve výšce 1 378 metrů nad mořem je vztyčen vrcholový kříž, který spolu se skalním výchozem vytváří velice fotogenické místo. Zvláště východy Slunce jsou zde fantastické. Kdyby to bylo pro zdatnější výletníky ještě málo, je možné sestoupit o kilometr dále na ochoz nad Plešným jezerem k obelisku Adalberta Stiftera.

Je možné jít na sněžnicích, alpinistických lyžích, nebo na běžkách. Pěšky, zvláště když je čerstvě napadaný sníh moc nedoporučujeme, může to být fyzicky velice náročně. Při tomhle výletu je třeba se držet státní hranice, kterou lemují z české strany suché stromy. Zabloudit není možné. Samozřejmě je zapotřebí se kvalitně obléci a počítat s možností rychlé změny počasí. Určitě se vybavte suchým trikem na převlečení a nějakým teplým nápojem do termosky. Počasí se zde může změit velice rchle. Tady jsou turisté už na horách, na vrcholcích hřebenů, kde za zimního větru není radno setrvávat. 

Tak ať se vám libí a pošlete nám fotografie! Nebo i vlastní článek s fotografiemi, my jej rádi přidáme na náš web. Zasílat můžete na info@lipensko.cz

 

Fota k našemu článku: František Janout

Recommend to a friend