Sorry, this event is not translated into the language you request. You are viewing the detail in Czech

V Rožmberku našlo azyl více než 90 ukrajinských uprchlíků

Thursday 24. March
V Rožmberku nad Vltavou, který je oblíbenou vodáckou zastávkou při sjíždění Vltavy našlo azyl 92 uprchlíků z Ukrajiny. V naprosté většině se jedná o děti a ženy, jen dva jsou muži ve věku seniora. Pochází z oblasti Žitomiru, což je město, které bylo válkou postižené jako jedno z prvních.

Všichni našli střechu nad hlavou v ubytovacím zařízení České pošty. Zařízení, které se nachází v komplexu budov zdejšího zámku, není v provozu dva roky.

Jsou velice aktivní. Už tu uklízí, perou. Budou si tu chtít vybudovat dětskou skupinu, kdy někdo bude hlídat a někdo bude v práci,“ uvedl starosta Rožmberka Bohuslav Čtveráček. Podle jeho informací se o ně zajímají již místní podnikatelé, kteří jim v brzké době nabídnou práci.

Oni ale mají jasnou představu, že se za pár týdnů vrací na Ukrajinu,“ dodal.

Česká pošta jim v Rožmberku poskytuje ubytování a stravu zdarma.

Humanitární pomoc uprchlíkům řídí a organizuje město Rožmberk, které v počátku pomohlo při zajištění nejnutnějších hygienických prostředků a stravy pro nejmenší děti.

V první fázi jsme finančně pomohli při zajištění nejnutnějších hygienických prostředků a stravy pro nejmenší děti. Velmi rychle se zvedla vlna pomoci ze strany českých a byla uspokojena vstupní poptávka po oblečení, hygienických potřebách a stravy pro nejmenší děti,“ uvedl Čtveráček.

V tomto ohledu skvěle fungují sociální sítě, kde místní na výzvy týkající se nedostatku okamžitě reagují.

Nadále budeme touto cestou zveřejňovat vzniklé potřeby a dopředu děkujeme za pomoc. Materiální pomoc bude soustředit na úřadu města a průběžně uvolňovat dle potřeby,“ uvedl Čtveráček s tím, že město také zřídí transparentní účet, což umožní poskytování finanční pomoci.

O možnost přispět se zajímají občané, firmy ale i sousední města a obce.

Samotní uprchlíci již získali pobytová víza a zaregistrovali se do systému zdravotní péče. Nyní si postupně zřizují bankovní účty, podávají žádosti o humanitární pomoc a registrují se na pracovním úřadě. „Největší problém je nyní s internetem. Týden řešíme připojení metalickou cestou, teď se ukázalo, že není možné. Připojení vzduchem bude mít nízkou kapacitu. Pro ně je to jediné možné spojení s domovem. I když informace z Ukrajiny nejsou povzbudivé,“ doplnil starosta.

Pochvaluje si také spolupráci s městem Vyšší Brod. Zdejší hasiči povezou tento týden děti na lékařskou prohlídku k lékaři do Vyššího Brodu. Národní památkový ústav pro ně chystá prohlídku zdejšího gotického hradu.

Přes nesmírně složitou situaci uprchlíků musím říct, že si vytvořili vnitřní organizaci a chovají se velmi zodpovědně. Těžko se vžívá do pocitů lidí, kteří denně čelí tragickým informacím z války o osobních ztrátách na majetku, ale především o zranění nebo dokonce smrti blízkých. Je jasné, že v této chvíli nikdo nedokáže odhadnout, jak dlouho ještě potrvá tato, pro všechny nepříjemná a komplikovaná situace. Věřím, že současná atmosféra solidarity vydrží mezi občany co nejdéle,“ uzavřel starosta.

 

Rožmberk není jediným městem na Lipensku, které v této složité době pomáhá. Možnost ubytování nabídly lipenské kempy. Horní Planá chystá na 9.dubna festival, jehož výtěžek pomůže Ukrajině. Lyžařský areál ve Frymburku dal celou sobotní tržbu na konto Člověka v tísni. V hotelu Relax budou mít charitativní ukrajinské menu, lipenští záchranáři učí ukrajinské děti plavat.

 

Ještě před měsícem jsme si mohli myslet, že žijeme v idylické době. Poslední měsíc nám ale ukázal jak moc musíme být vděčni za každý den života v klidu a míru a že je třeba si vážit každé maličkosti. Je pro nás novým faktem, že máme tisíce nových ukrajinských sousedů a já mohu být jen pyšný, že Lipensko se k problému postavilo čelem a otevřelo svoji pomocnou náruč napříč celým regionem. Členové Turistického spolku Lipenska zde nejenom žijí, podnikají, ale také pomáhají, když je to zapotřebí. V Rožmberku je skvělá parta lidí, kteří tohle všechno umí a držím palce, aby vše zvládli a samozřejmě, aby se co nejdříve vrátil život do starých kolejí. Věřím, že to bude s novými ukrajinskými přáteli, kteří k nám za čas budou jezdit na dovolenou,“ uvádí předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Author of the text: Pavel Pechoušek

Recommend to a friend