Sorry, this event is not translated into the language you request. You are viewing the detail in Czech

Ve Wellness hotelu Frymburk vaří kuchařská celebrita

Wednesday 7. June
Šéfkuchař Miroslav Dušek může jako jeden z mála lidí na světě říct: Vařil jsem pro prezidenty USA. Z Československa utekl po roce 1968. Zažil skvělou kuchařskou kariéru, kterou rozvíjel po celém světě. Dnes vaří na břehu Lipna.

Šéfkuchař Miroslav Dušek vařil pro americké prezidenty i české vědce. Tomu ale předcházela dlouhá cesta. Když kvůli invazi vojsk do Československa v roce 1968 opustil svou vlast, bylo mu sedmnáct.  Dnes je mu 73 a šéfuje kuchyni ve Wellness hotelu Frymburk na Lipensku. „Byla to náhoda, že jsem u Lipna. Koupil jsem si obytnou dodávku a v ní jsem tři měsíce objížděl jižní Evropu, kde jsem navštěvoval různé restaurace a ochutnával tamní jídla,“ uvádí. Na své cestě navštívil 12 zemí, mimo jiné Itálii, Španělsko nebo Řecko, kde také zjišťoval, jak se chovají šéfkuchaři ke svým podřízeným. „Potkával jsem se s kuchaři z celého světa, poslouchal je, povídal si s nimi a učil se od nich. Bylo to neskutečné,“

Nakonec od svého obchodního partnera dostal nabídku, aby se stal šéfkuchařem ve vyhlášeném Wellness hotelu Frymburk. „Byl jsem na cestě z Luxumbourgu, tak jsem se tady zastavil a už jsem zůstal,“ uvádí šéfkuchař.

Čtenáře tohoto článku zve například na zdejší pizzu, která je zde vynikající.

Miroslav Dušek je také nadšený, že zde vaří speciality v tandoori, což je asi 1 metr vysoká kruhová pec, kde se topí dřevem a peče se v ní cokoliv – maso, zelenina, ryby nebo chlebové placky. 

„Na zdejší kuchyni jsem velice pyšný. Kvalita jídla je fantastická. Máme svou cukrárnu, máme úžasnou dřevem topenou pizza pec a dřevem topenou udírnu. Je zde jedna z nejlépe vybavených kuchyní, kde jsem vařil,“ shrnuje.

Život Miroslava Duška je velice zajímavý. Po útěku z bývalého Československa žil první dva roky ve švýcarském Curychu, kde se ovšem neživil jako kuchař ale jako asistent módního fotografa, později i jako fotograf.

Ale uspět v New Yorku jako fotograf nebylo snadné. A tak se vrátil k tomu, co uměl od svého táty nejlépe. V době před emigrací totiž se svým otcem pracoval v československých Restauracích a jídelnách. „Táta měl také hospodu v Břevnově, jmenovala se Na Bídě. A to byl celý jeho život,“ vzpomínal Miroslav Dušek.
V New Yorku začal vařit v restauraci legendárního uprchnuvšího pražského restauratéra Jaroslava Vašaty, který v Miroslavu Duškovi, podle jeho slov poprvé v životě probudil pocit, že chce dělat věci v kuchyni správně, poctivě a vynalézavě, prostě vařit dobře.

Z New Yorku pak pokračoval na Floridu a mnoho let pracoval ve velkých cateringových firmách. Tam se naučil připravovat jídla mezinárodní kuchyně — indické, čínské, japonské… „Deset let jsem pracoval v nejlepší cateringové firmě v Miami… Tam jsem se seznámil s mnoha celebritami, vařili jsme pro americké prezidenty Clintona a Obamu, pro slavné basketbalisty, také pro zpěvačku Glorii Estefan a velmi často pro různé politické osobnosti z Miami.“ Sám o sobě říká, že si někdy připadá jako Forrest Gump, protože se v životě dostal do takových situací, že se až diví. „Na Lipensku je několik skvělých restaurací, ale žádná byť sebekrásnější a sebevybavenější restaurace, nikdy nemůže fungovat a dlouhodobě uspokojovat náročné strávníky, pokud nemá dobré kuchaře. Kvalitních kuchařů je v gastronomii čím dál méně a proto vždy, když se provozovateli podaří najít partnera v podobě dobrého kuchaře, je to hodné malé, někdy i větší oslavy. Mirka Duška znám osobně již řadu let a měl jsem to potěšení s ním osobně spolupracovat na několika projektech. Hotelu Frymburk tak mohu jen gratulovat a jeho hostům přeji dobrou chuť,“ uzavírá Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

Author of the text: Pavel Pechoušek

Author of photos: Pavel Pechoušek

Recommend to a friend